Szakmához vezet a Híd-program a siófoki Barossban

Szakmai képzésre rávezető nevelési központ is lehet a siófoki Baross – ezt Szamosi Lóránt somogyi TISZK-főigazgató mondta a szakképző iskola nyílt napján. Ez az intézmény is bekapcsolódott ugyanis a szeptemberben bevezetett Híd-programba; Somogyban Kaposváron kívül csak a Baross és a nagyatádi TISZK-iskola kapott erre lehetőséget.

 

– Azokat a diákokat próbálja felzárkóztatni a program, akik nem végezték el a nyolc általánost és betöltötték már a tizenötödik évüket – így a főigazgató. – Az első tapasztalatok kedvezőek, jól beilleszkedtek nálunk, akik szeptemberben kezdtek. Mi három szakma alapjainak az elsajátítását kínáljuk nekik a Barossban, fiúkhoz és lányokhoz illőeket egyaránt: gyors- és gépíró, festő, valamint csőhálózatszerelő. Egyrészt befejezik az alapfokú képzést, másrészt rész-szakképzést kapnak, s ha közben megjön hozzá a kedvük, teljes értékű szakmát is szerezhetnek. Az alapvető cél, hogy ne kallódjanak el, mert hiszen a lemorzsolódás éppen a szakképzésben a legjellemzőbb.

Tizenöt – Szamosi Lóránt szerint csupa piacképes – szakmát tudtak kínálni a nyílt napon, ötöt szakközépiskolai képzésben és nyolcat szakiskolai, azaz szakmát adó, érettségi nélküli oktatási keretek között. Bemutatkoztak a siófoki Baross egyedi közösségi szolgálatai is, melyeket a középiskola már évek óta folytat, a jövőben pedig ugye az érettségi feltétele is lesz az ilyen munka: a kórházi bohócdoktorok, valamint Nyim, a somogyi TISZK által örökbefogadott falu.

A Baross nyílt napja a multiknál folytatódik advent idején: újdonságként a siófoki hipermarket és a barkácsáruház is lehetőséget ad a diákoknak amolyan pályaválasztási, szakmanépszerűsítő kiállításra. A barkácsáruház amúgy – tudtuk meg a TISZK-főigazgatótól – nyitott lenne arra is, hogy például asztalos szakmával rendelkező fiatalokat képezzen ki szakeladónak.

 

Forrás: sonline.hu

Hallgasd online!

Firefox / IE / Safari (192 kbps)

 

Chrome / Opera / Mobil (64 kbps)

 

Alapértelmezett lejátszóval

Bannerek