150 éves Sió-zsilip

A fürdővárosi múlttal egyidős, azaz 150 éves siófoki Sió zsilip. Az akkor még fa áteresztő gátat 1863. október 25-én adtak át. A műtárgy évfordulója alkalmából csütörtökön konferenciát tartottak a siófoki városházán.

A korábbiaknál 10 centivel magasabban, azaz 120 centiméterben határozná meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Balaton üzemi vízszintjének felső határát. A tavat az elkövetkező időszakban megemelt vízszinttel szeretnék üzemeltetni az illetékesek. A 10 centis vízoszlop emelésnek köszönhetően 60 millió köbméterrel több vizet lehet majd tartani a Balatonban, ami jelentős tartalékot képezne a mederben – mindezt Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság  vezetője mondta a konferencián. A főigazgató beszámolója szerint az új üzemrenddel nem fordulhat elő, hogy a tavalyihoz vagy a tavalyelőttihez hasonló állapot alakuljon ki a tavon, hiszen  jobban és gyorsabban tudnak reagálni a változásokra.

– A Balaton vizének minden cseppje kincs, amire vigyázni kell – hangsúlyozta dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára, míg dr. Balázs Árpád Siófok polgármestere a Sió zsilip és a csatorna történelmének érdekes részleteibe avatta be a közönséget, s mint mondta: a Sió csatorna és a város története összefonódott. A házigazda polgármester múltidéző előadásából kiderült például, hogy 150 évvel ezelőtt a Galerius, római császár által kezelt csatornát csak újra ásták. Az első, fa szerkezetű zsilipet 1893-ban cserélték betonra. A második világháborút megelőzően a légierő kiképzés helyszínként is szolgált a Sió siófoki szakasza feletti légtér, majd állambiztonsági területként is őrizték a kikötő környékét. A világháború befejeződése után, az országot pozitívan feltüntető hírekben már a felújított műtárgy avatásáról volt szó.

Az átadó ünnepségen Tildy Zoltán, az akkori köztársasági elnök mondott beszédet. A tervgazdálkodás időszakában számos –szerencsére csak terv szinten megmaradt – ötlet látott napvilágot a csatorna hasznosítása kapcsán, ilyen volt például vízi erőművek létesítése is. Dr. Balázs Árpád utalt arra is, hogy a nagyhajós forgalom bonyolításának nincs realitása a Sión, vízitúrázásra, turisztikai célra ugyanakkor alkalmas volna a csatorna medre, aminek partján kerékpár út vezet a megyehatárig.  A városvezető szerint az ipartörténeti emlék állapota megkívánná a felújítást.

A válasz erre később Varga Györgytől, a vízügyi főigazgatóság szakemberétől érkezett, aki azt mondta, hogy a következő uniós tervezési ciklusban van esély a Sió csatorna és a zsilip rekonstrukciójára. Varga György persze leginkább a vízállással kapcsolatos kérdéseket feszegette előadásában . Mint kiderült, idén biztosan nem lesz probléma a Balaton vízszintjével, hiszen száraz nyár esetén is 105 centis vízállással számolnak augusztusban.

Forrás: sioport.hu

 

Hallgasd online!

Hallgatás alapértelmezett lejátszóval ITT!

Bannerek