Ár alatt minden eladható - balatoni villa már hárommillióért

Az elmúlt hónapokban megélénkült a balatoni ingatlanpiac: bár a kínálat még mindig sokkal nagyobb, mint a kereslet, az előző éveknél sokkal jobban eladhatóak a Fonyód és Siófok közötti, jellemzően tízmillió forint körüli nyaralók.

Az adatok alapján április óta folyamatosan nő a kereslet a balatoni ingatlanok iránt, az ingatlanos cégek elsősorban a déli parton, azon belül is a Fonyód és Siófok között a legeladhatóbbak a nyaralók, a siófoki kistérségben például hatodával nőtt a vásárlások száma a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. A vevők leginkább a viszonylag új építésű, vízparti, 17 millió forintnál olcsóbb épületeket keresik, illetve kelendőnek számítanak még a nagyon olcsó, régi, felújításra szoruló víkendházak.

– A megszokottnál több nyaralót sikerült eladnunk a közelmúltban – mondta Szabó Tamás Ottó, a balatonlellei Otthon Centrum ingatlaniroda vezetője. – Nálunk leginkább a maximum 12-13 milliós nyaralókat keresik, de a piac minden szegmensében érezhető a javulás.

A szakemberek szerint az árak nem változtak érdemben, bár a déli parton a fonyódi kistérségben valamivel emelkedtek: egyes statisztikák szerint a térségben 329 ezer forint a négyzetméterenkénti ár – a második legdrágábbnak pedig a siófoki kistérség számít –, ami magasabb, mint a budapesti lakások 236 ezer forintos átlag négyzetméterára.
– Erről én is olvastam, de szerintem nem fedi a valóságot – állította Oláh Miklós, a kaposvári Genius 99 ingatlanközvetítő tulajdonosa. – Valóban megélénkült valamennyire a piac, de ezek az árak teljesen elrugaszkodottak. A tapasztalataink szerint leginkább Fonyódtól nyugatra, Máriafürdőn és Fenyvesen az 5-8 millió közötti, felújításra szoruló nyaralókat keresik.

Melyekből rendkívül sok akad, Oláh Miklós szerint tízezres nagyságrendben lehet eladó ingatlant találni a tó déli partján.
– Minden eladható, amit ár alatt kínálnak – magyarázta –, ez azt jelenti, hogy előfordul, akár 30-50 százalékkal a néhány évvel ezelőtti piaci ár alatt is lehet vásárolni. Balatonfenyvesen például tudok olyan nyaralóról, melyet hárommillióért meg lehet venni, igaz, nagyjából ugyanennyit rá is kell költenie a majdani vevőnek.

Akik a túlkínálat miatt meglehetősen erős pozícióból indulhatnak, így a meghirdetési árból 10-15 százalékot is le tudnak alkudni. Igényeik leginkább attól függnek, mire kell nekik a nyaraló: tavasztól őszig hosszabb időt akarnak ott eltölteni, néhány hetes vakációra kell nekik, vagy befektetési célból, kiadásra vásárolnak. Akik tartósan leköltöznének, a csendesebb helyeket keresik, a szabadságukra leutazók és a villa kiadásban bízók egyik elsődleges szempontja viszont, hogy közel legyenek a vízhez.
– A vásárlók közül a legtöbben Budapestről és környékéről, Győrből, illetve Kelet-Magyarországról érkeznek – folytattaOláh Miklós –, utóbbiak száma azóta nőtt meg, amióta Debrecenből és Nyíregyházáról sztrádán is elérhetik a tavat.

Szabó Tamás Ottó hozzátette: természetesen Somogyból, de még Baranyából is több az érdeklődő az átlagosnál.
– Külföldről is akadnak vevők, de leginkább kint letelepedett magyarok akarnak balatoni nyaralót – mondta –, igazi külhoni vásárlóval alig találkozni, az idén például egyetlen németnek adtunk el egy villát.

A magyar vásárlók közül két csoport emelkedik ki, az egyik a kisgyerekes, harmincas éveinek elején járó família, a másik a 40-50-es középkorosztály, utóbbi tagjai jórészt azok közül kerülnek ki, akiket pozíciójuknál fogva elkerült a válság, s a nyomott árakat kihasználva befektetési célból vesznek balatoni ingatlanokat, nem egyszer többet is. A kisgyerekesek viszont jóval szerényebb lehetőségekkel és igényekkel érkeznek, akárcsak a nyugdíj előtt állók, akik előbbiekhez hasonlóan az 5-8 milliós nyaralókat keresik. Igen kedveltek közöttük a part menti utcák kis telkein álló, 30-50 négyzetméteres házai – nem egyszer az ikernyaralók egyik fele –, míg a tehetősebbek előszeretettel keresik a nagy vízparti telkeken álló, száz négyzetméternél nagyobb házakat, illetve az új apartmanházak gyakran saját zárt stranddal rendelkező lakásait.

Az eladók is jól körülhatárolható csoportokra bonthatók. A devizahitel-válság a tóparti tulajdonosokat sem kímélte, rengetegen próbálnak szabadulni a nyaralóktól, még ha nincs is hitel rajtuk, ám más ingatlanjuk törlesztő részleteinek fizetése gondot okoz számukra, s a víkendház eladásával próbálnak enyhíteni terheiken. Másfelől pedig elöregedett egy nyaralótulajdonos korosztály, mely számára az anyagi mellett fizikai terhet is jelent a villa és kertjének fenntartása, így inkább megszabadulnának tőle.
– Sokan anyagi problémák esetén elsőként, mint nem feltétlenül szükséges dologtól, a nyaralótól szabadulnának meg – mondta Oláh Miklós. – Sajnos rengetegen nem tudják fenntartani a villákat, így a kínálat sokszorosa a keresletnek. Ami azt jelenti, hiába nő az érdeklődés, a közeli jövőben nem várható érdemi áremelkedés a piacon.

Forrás: sonline.hu

Hallgasd online!

Hallgatás alapértelmezett lejátszóval ITT!

Bannerek