Megelőzéssel az egészségért

Egészséges életmód, helyes táplálkozás és sport - a siófoki Fürdőegylet szemlélet-formálásra várta a helyieket.

Sokan ugyanis nem törődnek egészségükkel, csak akkor mennek orvoshoz, ha már sok a panasz. Szűrésekkel azonban a betegségek korai stádiumban felismerhetők, s talán az életmódváltás is elérhető. Ezért is szerveztek szűrővizsgálatokat a Balaton-parti városban.

A testtömegindexet is mérték a siófoki egészségnapon. A helyi Fürdőegylet ezúttal nem a turistákat, hanem a siófokiakat várta szemlélet-formálásra.

Hoffmann Henrik,elnök, Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület:
- Olyan sok népbetegség létezik az országban, akárcsak itt a szív- és érrendszeri megbetegedésekre gondolva egy pici szemléletformálásra, egy picivel tudatosabb táplálkozásra és picivel több mozgással talán megelőzhetőek lennének.

Sok betegséget csak későn ismernek fel, pedig megelőzéssel és odafigyeléssel a panaszok elkerülhetőek lennének. Azonban az emberek többsége csak akkor megy orvoshoz, ha már baj van - vélik a szervezők. Egy-egy rutinvizsgálattal azonban a veszélyjelekre már felhívhatják a szakemberek a figyelmet. Siófokon is megvizsgáltak mindenkit, aki kíváncsi volt egészségügyi állapotára.

Az egészség megóvására a kormányzat is odafigyel, 2010 óta óriási lépést tett az egészségügyért, így a prevencióért is - mondta Witzmann Mihály az egészségnapon. Somogyban is fejlődött az egészségügy, nemcsak mentőautók érkeztek, hanem az intézmények is korszerűsödtek.

Witzmann Mihály, alelnök, Somogy Megyei Közgyűlés:
- Több mint 10 milliárd forintból valósulhattak meg rendelőintézeteink, új kórházberuházásaink. Többet között a siófoki kórház, reményeim szerint néhány hónapon belül átadásra kerül. Egy közel 3 milliárdos beruházásról van szó.

A kórházba kerülés azonban elkerülhető. Hiszen, ha valaki odafigyel egészségére, rendszeresen eljár szűrésekre, ott már idejében felismerhetik a betegségek előjeleit, s ezáltal idejében megkezdődhet a gyógyulás folyamata is. Sokszor azonban a páciensek nem mennek el szakemberhez, így a szűréseknek kell elérni az embereket. Ezt tették legutóbb Siófokon is az egészségügyi napon.

Forrás somogy tv

 

Hallgasd online!

Hallgatás alapértelmezett lejátszóval ITT!

Bannerek