Átvette a fővárosi kulcsot Siófok

 

 Egy ünneplő város várja vendégeit idén a Balaton-partján. A 150 éves fürdővárosi múlttal bíró Siófok tengernyi programmal és színvonalas szolgáltatásokkal készült a szezonra, amit pünkösdkör éppen 120. alkalommal nyitnak meg az ország nyári fővárosában.

Siófok jubileumi évében a Balatoni Szezonnyitó négynapos rendezvénysorozata minden korábbinál színesebbnek ígérkezik, különleges meglepetésekkel.

150 éve annak, hogy a hazai elit felfedezte magának Siófokot. A település számára a vasútállomás majd a kikötő megépülése jelentette az áttörést, hiszen ekkortól mind több fővárosi notabilitás érezte úgy, kár hajóra szállni és elindulni az északi partra. Egyre többen ismerték fel a tó északi és déli partja közötti jelentős különbségeket, amelyek között a fövenyes partszakasz, a lágy hullámverés és a lassan mélyülő meder már akkor is meghatározó volt.

120 évvel ezelőtt, 1893-ban az új fürdőtelep kiépülése döntő fordulatot hozott Siófok fejlődésében.
Ennek az évnek a nyarán tartották az első szezonnyitó ünnepséget, amelynek részeként nyilvánosságra hozták a Belügyminisztérium Siófokot gyógyfürdővé nyilvánító rendeletét. A Balatoni Szezonnyitó évszázados hagyománya ma is él Siófokon, amely a városban hosszú ideje a pünkösdi ünnepkörhöz kötődik.

Szombaton délelőtt a Millennium parkban, Kálmán Imre szobránál ezúttal Leblanc Győző vehette át a Kálmán Imre emlékplakettet.

A kikötőben Tarlós István, Budapest főpolgármestere adta Balázs Árpád siófoki városvezetőnek a nyári fővárosnak járó kulcsot. Ezúttal nemcsak az átadási ceremónia számít szimbolikusnak, hanem az átadó személye is, hiszen arra még nem volt példa, hogy a „Nyár Fővárosának" Budapest első embere adja át a stafétát azokra a meleg hónapokra, amikor az ország központjává a Balaton-partja válik.

Forrás: somogy tv

 

 

 

Hallgasd online!

Hallgatás alapértelmezett lejátszóval ITT!

Bannerek