Tovább mélyül a Balaton - 115 centi alatt nem nyitják a Sió-zsilipet

Rohamosan emelkedik a balatoni vízszint, a szakemberek azonban még kivárnak. Hétfőn a tó mélysége Siófoknál már meghaladta a bűvös 110 centiméteres határt is.

115 centiméterig nem nyitják ki  Sió-zsilipet - tájékoztatta szerkesztőségünket a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője, Csonki István. Hozzátette: a nyitást tervezik, azonban a Kapos folyó és a többi somogyi vízfolyás magas vízállása miatt egyelőre még kivárnak.

A Balaton vízállása hétfő reggel 112 centiméteren állt Siófoknál. A mostanihoz hasonló értékeket, legutóbb 2011 májusában mértek. Akkor 110 centiméter volt a víz mélysége. A tó 2010-ben érte el évtizedes rekordját, akkor 130 centis vízállást mértek a szakemberek.

Mint arról korábban beszámoltunk: a Balaton vízszintje az esőzések hatására esetenként napi két centiméterrel is emelkedett, ezért a Közép-dunántúli Vízügyi igazgatóság szakemberei már hónap elején megkezdték a felkészülést a Sió-zsilip megnyitására. Akkor azt mondták, a nyitásra április végén, május elején lehet számítani.

 

Forrás: kapos.hu

Hallgasd online!

Hallgatás alapértelmezett lejátszóval ITT!

Bannerek