Békák miatt bontottak utat a Siófok-Törekinél

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park megbízásából a kétéltűknek 80 millió forintból 11 átjárót építenek. Siófok önkormányzatát azonban senki sem tájékoztatta, hogy az átereszeket nem szokásos átfúrással, hanem aszfaltvágással készítik. Balázs Árpád polgármester televíziónknak elmondta: elvárja, hogy a város által épített út minőségét visszaállítsa a kivitelező.

Bontják az aszfaltot, így készítik az utolsó átjárót a békáknak a Siófok-Töreki felé tartó úton. 100 méterenként, összesen 11 ilyen átereszt építenek. A beruházásra a Balaton-felvidéki Nemzeti Park nyert forrást, ennek köszönhetően 80 millió forintból védik a kétéltűek életét. Ezzel nincs is baj, csupán a kivitelezés módját kifogásolja Siófok önkormányzat - mondja Balázs Árpád polgármester.

Balázs Árpád, polgármester, Siófok:
- Örültünk is neki viszont mi abban a hiszemben voltunk és az az ismeretünk volt, hogy az ilyenkor szokásos normál technológiával, az átfúrásos technológiával fogják az utat fölbontani ehelyett most mindenki a szegény békákat szidja, hogy miattuk nem lehet autózni Töreki felé, pedig ők erről nem tehetnek.

A kivitelező sem akart mindenáron utat bontani, de nem volt más megoldás - mondja az építésvezető.

Zsabka István, építésvezető, Útéppark Bt.:
- Annyira közel vannak a közművek az útburkolathoz, hogy az indító és fogadógödröket nem lehetett kialakítani meg egyébként is elég magasan vannak a csövek, a terepviszonyok miatt nem lehet ezt így kialakítani, ezért ezt az átsajtolásos technikát elvetettük és ehelyett a hagyományos útátvágással raktuk le a csöveket.

Az útszakasz a Magyar Közút kezelésében van, ők adtak engedélyt az átjárók építésére. Az út azonban Törekire vezet, amely Siófok egyik városrésze - magyarázza Balázs Árpád.

Balázs Árpád, polgármester, Siófok:
- Ezt az utat, bár állami kezelésben van, Siófok város pénzéből építették annak idején, hogy egy külső városrészt életre keltsünk, az út kíváló állapotú volt, ezzel, hogy felvágták az aszfaltot, gyakorlatilag tönkre tették az utat, ezt ugyanolyan minőségben már nem lehet helyreállítani.

A Közút Kezelőnek meg kellett volna követelnie az utat megóvó, kíméletes technológiát. A kivitelezőnek pedig értesíteni kellett volna a siófoki önkormányzatot, hogy több mint egy kilométeren felvágják az utat - véli Balázs Árpád, polgármester. A kivitelező cég azt ígéri helyreállítják a szakaszt.

Zsabka István, építésvezető, Útéppark Bt.:
-Az átvágásoknál mindkét irányba 10-10 méter új kopóréteg fog készülni, a régit felmarjuk és akkor gyakorlatilag 20-20 méteres rétegben lesz új burkolat a többi helyen ott marad a régi burkolat.

A helyiek azonban attól tartanak nem kapják vissza régi útjukat. Azt mesélik: nem is tudtak az átjárók építéséről.

Hauszgénusz István:
-Tulajdonképpen nem is nagyon tudják,hogy mi történik, az hittük, hogy valami vizet vezetnek, szennyvizet, mert az nálunk nincsen.
- Gondolom azért visszaállítják rendesen, mert most nagyon rossz, zötyögős, a kocsi törik rendesen.

A Balaton Felvidéki Nemzeti Parktól megtudtuk: a beruházásról igen, de a kivitelezés módjának megváltozásáról nem értesítették az önkormányzat. Mint mondták: ez utóbbi nem is kötelezettségük, hiszen műszaki kérdés. Balázs Árpád szerint azonban joguk lett volna tudna, hogy felvágják az útszakaszt. A polgármester követelni fogja, hogy teljes széllességben, az eredeti minőségben állítsák helyre az útszakaszt.

 

Forrás: Híradó

 

Hallgasd online!

Hallgatás alapértelmezett lejátszóval ITT!

Bannerek