Indul a viharjelzés a Balatonon

Hétfőn megkezdődik tavainkon az október végéig tartó viharjelzési szezon. A jelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) siófoki obszervatóriumából adják ki a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó térségére.

Mindezt a katasztrófavédelem csütörtöki rendezvényén Balatonföldváron közölték, ahol próbaindítást hajtottak végre a rendszeren.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) Biztonságban vizeinken című rendezvényén bemutatták a Balaton keleti medencéjében bevezetni tervezett új, biztonságosabb, LED-es technológiájú viharjelzőlámpák működését. Bemutatták továbbá a vízi rendészet és a vízi mentés hatékonyságát szolgáló hajóhelyzet-meghatározó rendszert, amellyel első lépésként az idén 25 hajót szerelnek fel, és bejelentették, hogy a balatoni viharjelzőrendszer újabb két állomással bővült: Fonyód-Bélateleppel és Badacsonylábdiheggyel.
Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a nyaranta a lakossága két-háromszorosát kitevő turistatömeget befogadó Balaton-régióban a biztonság és a közbiztonság az egyik legfontosabb érték. A térség számára ennek megteremtése többletfeladatokkal jár, amelyre tavaly 30 millió forint támogatást kapott, az idén viszont már 70 millió forint jut - jelentett be előzetesen egy áprilisban hivatalossá váló döntést.

Tollár Tibor, az OKF főigazgató-helyettese arról számolt be, hogy az utóbbi években 50 százalékkal nőtt a viharjelző állomások száma. A tavalyi tapasztalatokról szólva kifejtette, a balatoni jelzőrendszer hárommedencéssé tétele lehetővé tette a helyi viszonyoknak megfelelőbb, pontosabb viharjelzést a régióban, amivel csaknem 10 százalékkal lehetett csökkenteni a tó középső területein fenntartott viharjelzések idejét.

A viharjelző rendszer a Balatonon 31 stabil és a kiemelt strandokon elhelyezett 16 mobil fényjelzőből, a Velencei-tavon 3 stabil és 1 mobil lámpaegységből áll.
Horváth Lászlónak, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetőjének tájékoztatása szerint a mintegy 600 négyzetkilométeres kiterjedésű Balatonon, amely Közép-Európa legnagyobb tava, 102 engedélyezett kikötő, 150 hatóságilag kijelölt fürdőhely található, és több mint 10 ezer vízi járművet üzemeltetnek rajta. Egy-egy kánikulai napon a mintegy 300 fürdésre alkalmas helyen a vízben vagy partközelben körülbelül 300 ezer ember van, akinek a biztonságáról gondoskodni kell.

Az üdülőrégióban tavaly 348 esetben kellett elrendelni viharjelzést, és a vízi rendészet 124 mentéssel 329 embert helyezett biztonságba. A kapitány kiemelkedő eredménynek nevezte, hogy a Balatonon az elmúlt húsz évben a vízbiztonsági intézkedések hatására a korábbi mintegy 50-ről évi 5-10-re csökkent a vízbefulladások száma.

Forrás: MTI

Hallgasd online!

Hallgatás alapértelmezett lejátszóval ITT!

Bannerek