Számba veszik a kéményeket

Az új törvényi szabályozás miatt adatbázis készül a siófoki kéményekről, amelybe nemcsak az állandó lakosság, de a nyaralóingatlanok kéményeinek adatai is bekerülnek majd. Jelentős változás az is, hogy mostantól nem elég évente egyszer ellenőrizni a kéményeket.

A téli fűtési szezon évről-évre tragédiákat tartogat a rosszul működő kémények miatt. Ez is oka annak, hogy megújult a kéményseprő törvény, amely a korábbiakhoz képest a számos változást tartalmaz amiatt, hogy a teljes körű biztonságra törekszik. Az ilyen típusú változások minden esetben díjváltozást is hoznak. 2013-ban emiatt a kéményseprés díjai is másként alakulnak. 
A törvényi változások miatt a szolgáltatóknak az idei évtől jóval több és részletesebb feladatot, mérést kell elvégezniük a kémények átvizsgálásakor. A kémény mellett ellenőrizni kell majd az égéstermék paramétereit és felügyelni kell a tüzelőberendezés levegő-utánpótlását is.Jelentős változás, hogy mostantól nem elég évente egyszer ellenőrizni a kéményeket. A kéményseprők ezért az év során kétszer keresik majd fel a siófoki épületek tulajdonosait, sőt minden egyes kéményt két szakember vizsgál majd meg. A nyaralóingatlanok esetében a tulajdonosoknak lehetőségük lesz arra, hogy az első, kötelező vizsgálat után csak négyévente ellenőriztessék kéményeiket. Ezt azonban csak akkor tehetik meg, ha vállalják a ritkább átvizsgálással járó összes felelősséget.A városbeli kéményekről a Termofok Kft. adatbázist készít, amelybe nemcsak az állandó lakosság, de a nyaralóingatlanok kéményeinek adatai is bekerülnek majd. Mindezt az elkövetkező két éven belül kell megvalósítania a Termofoknak.
A jogszabályban előírt többlet feladatok elvégzése miatt a társaságnak fejlesztésekbe kell fognia: a cégnek új műszereket kell beszereznie, tovább kell képezniük a dolgozókat, és az informatikai rendszerüket is bővíteni kell.
A kormány egységessé tette az árképzést is, ami miatt az országban tevékenykedő összes szolgáltatónak a munkaráfordítás alapján kell megállapítania a kéményseprési díjakat. Boti Józseftől, a Termofok Kft. vezetőjétől megtudtuk: az idei árak tekintetében Siófokon az egységnyi munkaráfordítás nettó díja 3500 forint lesz, ami alatta marad a kormány által meghatározott 4000 forintos maximum árnak. 2015-től a városban kéményre bontott árlista lép majd életbe. A cégvezető hozzátette: különösen a korszerűen szigetelt házak esetében fontos, hogy a kémények kifogástalanul működjenek, ezért arra kérik a lakosságot, hogy vegyék komolyan az átvizsgálást és a kémények feltérképezését.

A leggyakrabban előforduló kéménytípusok kéményseprő díjai:

Egyedi gáztüzelésű kémény

2 225 Ft/db

Egyedi turbós gáztüzelésű kémény

2 400 Ft/db

Egyedi szilárd tüzelésű kémény

2 090 Ft/db

Egyedi tartalék kémény

1 335 Ft/db

Társasházi gáztüzelésű gyűjtőkémény

1 290 Ft/szint

Társasházi turbós gáztüzelésű gyűjtőkémény

1 600 Ft/szint

Társasházi tartalék gyűjtőkémény

620 Ft/szint

 

Forrás: siofok.hu

Hallgasd online!

Hallgatás alapértelmezett lejátszóval ITT!

Bannerek