Feltöltődött a Balaton

"Ellenőrzés" a balatonfenyvesi szabadstrandon 2013. március 6-án: a Balaton vízszintje 80 centiméterre emelkedett március 6-án, így a minimális szabályozási szint fölé ért néhány centiméterrel.

Az elmúlt két hónapban lehullott csapadék következtében 31 centiméterrel emelkedett a Balaton vízszintje, amelyet a Zalán a következő napokban levonuló árhullám tovább növelhet, így optimális lehet a tó vízállása a nyári szezonra - közölte Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője szombaton.

Tájékoztatása szerint az év első két hónapjában a tó vízgyűjtőterületére átlagosan 171 mm csapadék hullott, ami több mint két és félszerese a sokévi átlagnak. Ennek hatására a Balaton vízállása rendkívüli mértékben emelkedett.

Ezt a kedvező fejleményt tovább erősíti a Zalán levonult árhullám, a Kis-Balaton rendszerén átjutva naponta akár egy-másfél centiméterrel emelheti tovább a Balaton vízszintjét. Ezzel az optimális, azaz a 100 centiméteres szezonnyitó vízállás reális elképzeléssé vált - tudatta a szakember.

Szombaton 79 centiméter volt a tó vízszintje.

Forrás: Inforádió / MTI

Hallgasd online!

Hallgatás alapértelmezett lejátszóval ITT!

Bannerek