Füredi Tavaszi Fesztivál 2013

Négynapos fesztivállal ünnepli meg március 15-ét és a tavasz beköszöntét a Balaton északi partján legizgalmasabb városa, Balatonfüred.

 

 

Egy esszenciális koncerttel indul a március 14.-17. között zajló fesztivál, Petőfi Sándor versei dübörögnek majd megalkuvást nem ismerő hangon. Blues, népzene, vers-interpretálás, humor és szívből jövő muzsika. Ferenczi György szájharmonika-művész, énekes, hegedűs és gitáros a Rackajam formációval lép színpadra az Anna Grand Hotelben. Március 15-e a megidézett forradalom jegyében zajlik. Irodalom, színházi előadások valamint sajátos reformkori séta várja az érdeklődőket. Pörköltészet címmel a forradalmi hevületet, a gasztronómiát és a költészetet elegyítő laza irodalmi menzát tartanak a Vitorlás étteremben. A Kisfaludy Színház szervezésében lesz előadás a gyerekeknek, műsort ad a Lóczy gimnázium diákszínpada és bemutatják A helység kalapácsát, amely Petőfi humora és Besenczi Árpád groteszk játéka révén a vérbeli vásári komédiák miliőjét idézi meg.

A reformkori városrész különböző helyszínein zajló rendezvények mellett sajátos reformkori séta indul magával Jókai Mórral és Laborfalvi Rózával, az esti megemlékező ünnepséget pedig egy hangulatos fáklyás felvonulás vezeti fel.
 

A rendezvénysorozat egyik kiemelkedő eseménye lesz Auguste Rodin tárlata, a Szépművészeti Múzeumtól érkező alkotások most először lesznek láthatók együtt a fővárosi galérián kívül. Az impresszionista szobrászat legnagyobb hatású képviselője, az első szobrász, aki az emberi testet a maga természetességében ábrázolta, három hónapra költözik a városba. Itt lesz Érckorszak című híres szobra, amely a maga korában nagy vihart kavart, mert az alkotó élő alakról vette a gipszmintát. A szobrok, grafikák és rajzok mellett a művész kultúrtörténeti értékű levelezése is látható lesz a Vaszary Villában. (A tárlat teljes anyaga, videókkal együtt megtalálható lesz a Balatonfüred nevű okostelefon alkalmazásban. A modern audioguide tartalmas információkat ad a műtárgyakról és a művészről.)


Levezetésként este egy igazi húzónév, a magyar népzene jelenleg kétségkívül egyik legnépszerűbb és legelismertebb formációja a Csík zenekar ad koncertet. A népzenét újraértelmező zenekar ismét bizonyíthatja, hogy a kihagyhatatlan Most múlik pontosan mellett számos gyönyörű dalt szólaltatnak meg.

Forrás: utazonet.hu

Hallgasd online!

Firefox / IE / Safari (192 kbps)

 

Chrome / Opera / Mobil (64 kbps)

 

Alapértelmezett lejátszóval

Bannerek