Végre van víz a Balatonban

 

A csapadékos időjárás hatására végre elindult a Balaton vízszintjének intenzív emelkedése: az elmúlt három hét alatt összesen tíz centiméterrel nőtt a tó vízszintje.

A hirtelen olvadás miatt nagyjából 60 millió köbméter víz érkezett a tóba, amely a Velencei-tó másfélszeres víztömegének felel meg. Csak a januári hónapban 9 centiméterrel nőtt a vízszint, a vízállás jelenleg 57 centiméter, amely az ilyenkor szokásos szabályozási szinttől még mindig elmarad 10-12 centiméterrel. Jó esély van arra, hogy a május végéig tartó feltöltődési időszak végére a Balaton visszatér a vízügy által normálnak tartott szabályozási sávjába, 70-90 centiméter közé. Egy átlagos évben télen a Balaton vízszintje 30-35 centimétert emelkedik.

Ismert, több mint tíz éve kifogástalan a Balaton vízminősége, ezért a vízszintproblémákkal összefüggésbe hozott minőséggel kapcsolatos híreszteléseket a vízügy képtelenségnek tartja. A tó vízmélységével a strandoknak és a kikötőknek volt gondjuk a nyáron, ezeket a mesterségesen telepített létesítményeket a tulajdonosnak karban kell tartaniuk. A vízügy szerint az évközi vízszintingadozás a Balatonon 40 centiméterre „lett beszorítva”, miközben a természetes ennél jóval több, 70-80 centiméter lenne. Példaként a Bodeni- és a Genfi-tavat említette, amelyek esetében a szakemberek több mint másfél méteres vízszintkülönbséggel számolnak az évszakok között. A strandokat és a kikötőket ott ennek megfelelően alakították ki.

Balatoni vízügyi szakemberek egymás között azzal is számolnak, hogy nem túl hosszú távon akár egy számjegyű vagy negatív is lehet a balatoni vízszint. Utóbbira közel száz éve volt példa.

Októberben a Balaton vízhelyzete miatt válságtanácskozást tartottak a tóparti önkormányzati vezetők, Molnár Gábor, a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője pedig a Lánchíd Rádiónak mondta el, szerinte mi lenne a megoldás.

 

Forrás: MTI

Hallgasd online!

Hallgatás alapértelmezett lejátszóval ITT!

Bannerek