Jelentős adóemelésről döntöttek a balatoni önkormányzatok

Sok balatoni üdülőtulajdonost hidegzuhanyként ért a nemrég megemelt építményadó mértéke. A településvezetők szerint az elszabadult energiaárak és a megnövekedett üzemeltetési költségek miatt elkerülhetetlen volt a változtatás.

 

 

A legtöbb déli parti településen évek óta változatlan az építményadó mértéke, mégis sokként érintett sok üdülőtulajdonost az emelés. Egyes településeken attól is függ, hogy milyen célra használják az ingatlant, vagy éppen a település mely részén található a ház. A sonline.hu összeállítása szerint Zamárdiban 2004 óta nem módosítottak rajta, Balatonbogláron és Balatonmáriafürdőn is hasonló a helyzet.

Balatonlellén viszont emelkedett az ingatlanok után fizetendő közteher, de csak a nem állandó lakhellyel rendelkező tulajdonosok számára. A vasúttól északra a nem balatonlelleieknek 700-ról 1200 forintra nőtt a négyzetméterenként adó, de aki bejelentkezik, annak 700 forintra mérséklődik.

Balatonfenyvesen is nőtt az építményadó mértéke, ott lakóépület esetében 700-ról 900-ra, míg melléképület és garázs esetében 500-ról 700 forintra. A települések elég sanyarú anyagi helyzetben vannak, valahonnan pótolni kell a kieső összegeket, mondta a lapnak Lombár Gábor polgármester.

Novemberben döntött arról a képviselő-testület, hogy Fonyódon is megemelik az építményadót: a vasúti pálya vonalától északra eső területen évi 1400 forint, ettől délre eső területen pedig 1100 forint négyzetméterenként az éves adó. Ez a korábbihoz képest 40-60 százalékos emelés, de akinek garázsa van, annak még ennél is magasabb lehet a többlet-fizetnivaló.

Utoljára 2016-ban módosítottuk az építményadó mértékét, azóta a bérterhünk több mint kétszeresére nőtt, nem beszélve az elszabadult energiaárakról– emlékeztetett Hidvégi József, Fonyód polgármestere, aki az üdülőtulajdonosok megértését kérte, hiszen az így befolyt összeget a város működtetésére fordítják majd.

Forrás: penzcentrum.hu

Hallgasd online!

Hallgatás alapértelmezett lejátszóval ITT!

Bannerek