Betelepítés: 300 ezer kilogramm ponty került a Balatonba

Az őszi haltelepítési szezonban elsőként a pontyok kezdték meg az átköltözést a Balatonlelle-irmapusztai tógazdaságból az új otthonukba.

 

 

A horgászok körében legnépszerűbb halból két-háromnyaras példányok kerülnek a Balatonba, összesen 300 ezer kilogramm.

– Eddig az éves mennyiség közel egynegyedét telepítettük a tóba. Reményeink szerint karácsonyig nemcsak az előírt mennyiséget helyezzük ki a Balatonba, hanem sikerül idén is jelentősen túlszárnyalni a kvótát – mondta el Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője a veol.hu-nak.

Kiderült az is, hogy balinból 7200 kétnyaras és 92 ezer előnevelt, a halgazdálkodási zrt. saját tógazdaságából származó példány került a Balatonba, emellett telepítettek 3200 egynyaras kősüllőt, valamint 500 kilogramm compót, ami az éves kötelezettségük két és félszerese. Májusban 250 ezer előnevelt csuka telepítése már megtörtént, amelyben segítettek a Balaton környéki horgászegyesületek is.

– Még várhatóan hatezer kilogramm egynyaras süllő kihelyezése is megtörténik, ezzel eleget teszünk a tervünkben előírt telepítési kötelezettségünknek e halfajból.

A nyár folyamán 442 ezer előnevelt pontyot telepítettünk a Balatonba, 300 ezret pedig a Kis-Balatonba, ahová ezzel egy időben 100 ezer előnevelt süllő is került.

Ahogyan a korábbi években, úgy most is figyelünk arra, hogy a Balaton mindhárom medencéjébe egyenlő arányban kerüljenek friss telepítésű halak. Továbbra sem végzünk haltelepítést tanúk nélkül, a helyi horgász­egyesületek képviselőit a 24 helyszín mindegyikére meginvitáljuk. A telepítések nyilvánosak, az időpontot és helyszínt minden esetben honlapunkon előre jelezzük. A telepítés napján honlapunk Percről percre rovatában bárki figyelemmel kísérheti, hogy a gépkocsink mikor indul és érkezik a helyszínre. A nap végén pedig képes anyaggal számolunk be a haltelepítésről, részletes adatokkal – tájékoztatott Nagy Gábor, a Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője.

Forrás: veol.hu

Hallgasd online!

Hallgatás alapértelmezett lejátszóval ITT!

Bannerek