Aggódnak a Sió-menti gazdálkodók a földekért

Február elején ismét megnyitotta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a Sió-zsilipet, a Balaton vízszintje ugyanis elérte a 124 centimétert. A dél-balatoni települések part menti ingatlanjai védelmében megtett intézkedés ugyanakkor jelentős problémát okozhat a térség mezőgazdasági termelőinek.

 

Az OVF korábbi közleménye szerint a jelenleg rendelkezésre álló közép- és hosszú távú meteorológiai és az erre épülő hidrológiai előrejelzések szerint nagy valószínűséggel tovább emelkedhet a vízszint, ezért a kármegelőzés érdekében a felesleges vizet le kell ereszteni - írja a Magyar Idők.

Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) somogyi elnöke elmondta: a Sió környékén gazdálkodók nem vitatják a vízeresztés szükségességét, de az időzítése miatt jogos a felháborodásuk. Az elnök szerint a vízügyi szakembereknek figyelembe kellett volna venniük az aktuális tél végi, tavasz eleji mezőgazdasági munkákat, és talán már korábban, a turizmust nem zavaró időszakban is megtörténhetett volna a víztöbblet leeresztése.

A zsilip megnyitásával lezúduló víz veszélyezteti a földek állapotát, kétséges, hogy a feláztatott talaj elbírja-e majd a tavaszi munkákhoz szükséges nehéz gépeket.

Kersák György, a Siófoki Térségi Gazdakör elnöke is aggódik a vízeresztés miatt. A Somogyi Hírlapnak elmondta: épp akkor engedik a nyakukra a Siót, amikor kezdődnének a tavaszi mezőgazdasági munkák. Az a baj, hogy a magas vízállás miatt egyszerre túl nagy mennyiséget, másodpercenként harminc köbmétert engednek le. A szakember szerint így olyanok lesznek a földek, mint a szivacs, gépekkel nem lehet rájuk menni, az ősszel elvetett növényeket elárasztja a víz, majd kirohadnak.

Úgy tudjuk hamarosan bejárásra és egyeztetésre hívják meg a Sió mente kritikus településeire a vízügyes szakembereket a NAK és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének Somogy megyei vezetői, ám a Balatonszabadiban, Siójuton és Ádándon gazdálkodók attól tartanak: a Balaton kiegyensúlyozott vízgazdálkodása és a turizmus érdekei felülírják érveiket.

Forrás: magyaridok.hu

Hallgasd online!

Hallgatás alapértelmezett lejátszóval ITT!

Bannerek