Erősítik a balatoni horgászturizmust

Nemzetközi horgászturisztikai szempontból is komoly, eddig kiaknázatlan lehetőséget jelent a Balaton; a horgászturizmus fejlesztése érdekében halgazdálkodási feladatokra országos szinten 514 millió forint jut, ebből a balatoni halgazdálkodási társaság több mint 300 millió forinttal részesül - mondta a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a III. Balatoni Horgász Konferencián pénteken Balatonfüreden. 

 

Az Bitay Márton Örs fontosnak nevezte, hogy a balatoni haltelepítésekhez szükséges alapanyagot az ezért felelős Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. -t (BHN) maga termelje meg. Ennek érdekében a BHN-t és a másik állami tulajdonú céget, az egyebek közt 4 tógazdaság vagyonkezelését végző Balatoni Halászati Zrt.-t szeretnék összevonni. "Azon dolgozunk, hogy a két cégben meglévő értékek egy cégben összpontosuljanak, ami már kizárólag és kifejezetten a balatoni haltermelésre, a tóba telepítendő halmennyiség előállítására és horgászturisztikai fejlesztésekre koncentrál" - mondta.

 Az államtitkár arról is beszámolt, hogy a balatoni halgazdálkodási társaságnak elkülönített több mint 300 millió forintot halgazdálkodási, élőhely-fejlesztési, horgászturisztikai beruházásokra, illetve a mögöttes tógazdasági fejlesztésekre fordíthatják.

 Jó döntésnek nevezte a nagyüzemi halászat leállítását a természetes vizeken, amelyet ismertetése szerint több felmérés, és a horgásztársadalom visszajelzései is igazolnak. Beszélt arról is, hogy a Balatonon egyedi engedélyekkel ismét lehetővé kívánják tenni a rendezvényekhez kapcsolódó bemutató-halászatot, amely többek között a tihanyi Garda Fesztivál része volt korábban.

A busával kapcsolatban szerinte szemléletleváltásra van szükség, nem a tóban lévő busák lehalászását kell elérni, hanem utánpótlásuk megszüntetését, hiszen a legújabb kutatások szerint a tóban lévő busa nem képes szaporodni.

 A konferencián bejelentették, hogy a balatoni horgászati célú halgazdálkodás kutatásainak és fejlesztéseinek céljaira 1,492 milliárd forint támogatást nyert a Stratégiai K+F kiválósága elnevezésű programban az Új Széchenyi Terv keretében a BHN vezette konzorcium, amelynek további tagjai a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ - Halászati Kutatóintézet és a Szent István Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet.

Forrás: mixonline.hu

Hallgasd online!

Hallgatás alapértelmezett lejátszóval ITT!

Bannerek