Csökkent a bűncselekmények száma a Dél-Balatonnál

A három dél-balatoni rendőrkapitányság, Siófok, Fonyód, Marcali illetékességi területén idén több mint 40 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma június elseje és augusztus 22-e között tavalyhoz képest - számolt be Piros Attila Somogy megyei rendőrfőkapitány a Dél-Balatoni Szezonális Bűnmegelőzési Központ (DBBK) évadzáró rendezvényén pénteken Siófokon.

A rendőrfőkapitány kiemelte, a 15. éve működő DBBK idei munkájában résztvevő öt iskola 212 rendészi fakultációs diákjának és 29 pedagógusának is szerepe van a mutatók javulásában. A tabi, a kaposvári, a pomázi, a kalocsai és a dombóvári középiskolák diákjai július elejétől öt turnusban táboroztak a Balatonnál, öt dél-balatoni település bűnmegelőzési irodájában dolgozva.

Piros Attila beszámolt arról is, hogy a 74 kilométeres dél-balatoni partszakasszal rendelkező Somogy megyében az elmúlt négy év első hét hónapját összehasonlítva 8688-ról 4287-re, vagyis több mint felére csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma. Idén ugyanezen időszakban az ország megyéi közül Somogynak volt a legjobb, 61 százalékos a felderítettségi mutatója.

Lengyel Róbert, Siófok polgármestere elismerően szólt mind a rendőrök, mind a bűnmegelőzők munkájáról a nyári főszezonban. "A rendőrség megyei vezetői mindent elkövettek, hogy Siófok ne érezze az elvezényelt készenléti rendőrök hiányát" - fogalmazott.

A Készenléti Rendőrség nyár elején Siófokról határvédelemre visszarendelt erőit a megyei rendőrség átcsoportosítással pótolta.

Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szóvivője arról beszélt, hogy a DBBK programja jól illeszkedik a kormány 3 éve elfogadott bűnmegelőzési stratégiájába, amit ezért is támogat az alapítványuk. "Ez a program sikerre van ítélve" - fogalmazott.

Kokas Sándor, a bűnmegelőzési centrum egyik vezetője elmondta, a rendőri irányítás mellett, "Bűnmegelőzés" feliratú pólókban járőrszolgálatot ellátó fiatalok minden nap 10 és 18 óra között teljesítettek szolgálatot. Munkájuk eredményessége nehezen mérhető, hiszen a megelőzés volt a feladatuk, de az nyomon követhető például, hogy a ténykedésük idején a legnagyobb strandokon mindössze 1-2 strandi lopás történt - tette hozzá.

A turisták által leglátogatottabb helyeket felügyelő fiataloknak nagy szerepük volt a strandi lopások visszaszorításán túl egyebek közt az elkóborolt gyerekek szüleinek megtalálásában vagy a gépkocsilopások megakadályozásában.

Forrás: likebalaton.hu

Hallgasd online!

Hallgatás alapértelmezett lejátszóval ITT!

Bannerek