Elkezdték a nádaratást a Balatonon

Alsóörs - Az idei enyhe tél és a kellő jégvastagság hiánya miatt eddig úgy tűnt, elmarad a nádaratás a Balatonon, de a településen mégis belekezdett az önkormányzat.

Egyelőre úgy tűnik, idén a korábbi területeknek csak a töredékén, mintegy húsz hektáron arathatják majd le a nádat az azt kérvényező önkormányzatok, horgászegyesületek, illetve magánszemélyek a Balatonon. Csütörtök délelőtt már 6,5–7 centiméteres jégvastagságot mértek Alsóörsön, így az alsóörsi településműködtetési intézmény elkezdte a Sirály park környékén, illetve az önkormányzati kemping előtti vízfelületen a nádaratást.

– Ennek a tisztító nádvágásnak eredményeképpen megújulhat a növényzet, és a főszezonban elkerülhető a nád rothadása, ami vízminőségi és esztétikai szempontból is nagyon fontos feladat – mondta el Hebling Zsolt polgármester.

– Három év kihagyás után most először fagyott be annyira a Balaton, hogy rámehessenek a nádvágók. Ráadásul, ha vasárnapig még hízik a jég, 13 órától az alsóörsi önkormányzat által szervezett, közkedvelt Jeges bulit is megtarthatjuk a strandon. A hagyományoknak megfelelően idén is lesz fakutyázás, mindenféle ügyességi verseny a szárazföldön is – fűzte hozzá a polgármester.

A délelőtti mérések alapján hét centiméter vastagra hízott a jég, így most körülbelül tíz ember dolgozhat a kikötőben a néhány száz méteres területen. Amíg lehetőségük van rá, folytatják a vágást, így a későbbiekben a kemping területén lévő mintegy félhektárnyi nádasban is munkához látnak a településműködtető szervezetek és a strandfenntartók emberei. A learatott nádat egy másik helyszínen égetéssel semmisítik meg, mert nem olyan minőségű, hogy hasznosítani lehetne.

Forrás: veol.hu

Hallgasd online!

Hallgatás alapértelmezett lejátszóval ITT!

Bannerek