Komolyabb vízszintszabályozásra szorul a Balaton

Szakemberek szerint tározókba kellene vezetni a fölösleges vizet, a Sió-zsilip kapacitását pedig növelni kellene.

 

 

 

Az idei szezonban ugyan jól sikerült a szabályozás; a nyári kánikulai napok párolgása ellenére még mindig 97 centi a Balaton átlag vízállása, de az éghajlatváltozás miatt egyre szélsőségesebb időjárásra lehet majd számítani, így fel kellene készíteni a tavat a jövőbeni vízszintbeállításra.

G. Tóth László, a Tihanyi Limnológiai Intézet vezetője úgy véli, a magasabb vízszint előfeltétele, hogy az időnkénti extra csapadéktól hamar meg tudjon szabadulni a tó, ehhez pedig kétszeresére-háromszorosára kellene növelni a Sió-zsilip kapacitását. Ma elméletileg nyolcvan köbméter vizet lehetne leereszteni másodpercenként, ezt azonban sem a Sió-csatorna, sem az öreg zsilip állapota nem teszi lehetővé, mindkettő felújítása szorul. Jó hír, hogy a 2020-ig tartó uniós támogatási ciklus beruházásai között ez a fejlesztés is szerepel.

A másik felmerülő kérdéskör a Balaton felesleges vizének tárolása. G. Tóth László szerint a Balaton keleti medencéjében a legtisztább és legértékesebb a víz, hiszen a Zala folyóból érkező hordalék leülepszik, mire ebbe mederbe ér, a szerves anyagok pedig elbomlanak. Ezért ezt nem szabadna csak úgy levezetni a Dunába ezt az értékes vizet. Mindezzel a vízügyi szakma is egyetért, az eltározott vizet szerintük a mezőgazdaság rendelkezésére lehetne bocsátani, nemcsak öntözésre, hanem például haltenyésztésre.

Forrás: sonline.hu

Hallgasd online!

Hallgatás alapértelmezett lejátszóval ITT!

Bannerek