Új koncertorgona a református templomban

Új orgonával büszkélkedhet a siófoki református templom. A hangszer a neves siófoki orgonaművész Teleki Miklós közreműködésével került a városba. Az orgona július 14-én a gyülekezet előtt már meg is szólalt, a hangszer avató hangversenye pedig augusztus 24-én lesz a Kele utcában található templomban.

A lelkészi szék és a gondnoki pad között kapott helyet az új orgona, nem véletlenül. Bartha Béla, református lelkész az elhelyezést azzal indokolta: szeretnék, ha a templomban időről-időre összegyűlő hívekben az orgonajáték vizuális élményként is megmaradna. Hála az új digitális hangszernek a református templom a jövőben koncertek helyszíneként is szolgálhat majd, ezért is szerencsésebb, hogy nem a karzaton helyezték el.

Az orgonát Teleki Miklós ajánlotta az egyházközség figyelmébe, hiszen lehetőség nyílt arra, hogy a csupán 4 éves, tökéletes állapotú, 7 millió forintos hangszert 2,75 millió forintért vásárolja meg a gyülekezet. Néhány nagylelkű támogatónak köszönhetően a költség fele 2 nap alatt összegyűlt, a fennmaradó részt pedig igyekszik további adományokból összegyűjteni a gyülekezet. A jó ügy szolgálatában Teleki Miklósra továbbra is számíthatnak a siófoki reformátusok. Az egyre elfoglaltabb művész ingyenes koncerttel szeretné hozzásegíteni az egyházközséget ahhoz, hogy összejöjjön a vételár hiányzó része is. Erre az alkalomra, ami egyben az orgona avatóhangversenye is lesz, augusztus 24-én kerül sor. A műsort az orgona legnagyobb géniusza, Johann Sebastian Bach művei alkotják majd.

Teleki Miklós orgonajátékát mostanság leginkább a budapesti Szent István Bazilikában élvezheti a vájtfülű közönség, ahol a művész nagysikerű, teltházas koncerteket ad.  Kíváncsiak voltunk arra, hogy kikből tevődik össze Miklós koncertjeinek közönsége. Mint kiderült, a Bazilika padjait 80 százalékban külföldiek töltik meg, a világ valamennyi kontinenséről. Volt példa arra, hogy egy férfi koncert után gratulált és névjegyet nyújtott át a művésznek. Utóbb kiderült, államelnöktől kapta a kártyát.

Az orgonaművészt a hazai színtér mellett a külföldi bemutatkozási lehetőségek is vonzzák. Számos ország akad, ahol kiváló hangszerek találhatók. A művész pedig örömmel és kíváncsisággal szólaltatja meg az újabb és újabb hangszereket. – Ameddig a keresztény Európa tart, addig a "Hangszerek Királynője" is fellelhető a templomokban. Németországban, Hollandiában, Franciaországban például nagyon sok jó hangszer található – mondja Teleki Miklós, aki manapság Kováts Kolos Kossuth-díjas operaénekessel lép fel a legtöbbször, de számos koncertje volt Kincses Veronikával, vagy Pitti Katalinnal is. A Franciaországban élő Sass Sylviával három turnén 24 koncertet adott - a siófokira bizonyára  sokan emlékeznek a város lakói közül. Tavaly Horgas Eszterrel voltak hangversenyei, Mészáros János Elekkel, a 2012-es Csillag Születik győztesével karácsonyi lemezt készített, amit lemezbemutató turnén mutattak be Soprontól Nyíregyházáig. A művész szívesen kísérletez, volt már közös bemutatója hegedűművésszel, kórussal, zenekarral is, sőt azt mondja az orgona és a trombita hangja is jól megfér egymás mellett, mi több különleges élményt nyújt a két hangszer együtt.

Miklós, aki a város evangélikus templomának orgonaművésze, és az ottani hangszer mögött már többször láthatta, hallhatta a közönség azt mondja: a református templomba került orgona más stílusú. Hangszínei, jellege lehetővé teszik a teljes romantikus, utóromantikus, impresszionista és modern orgonairodalom megszólaltatását is. Bízik benne, hogy Siófokon az új orgona megjelenése nem csak a református gyülekezet színvonalas éneklését, istentiszteleti zenéjét segíti majd, hanem gyönyörű zenei élményekkel gazdagítja majd a város zeneszerető lakosságát és a nyaranta idelátogatókat is.

Teleki Miklóst augusztusban a siófoki orgonaavató hangversenyen és a Szent István bazilikai koncerteken kívül még Balatonszárszón, Dégen, Zalalövőn, a Pannonhalmi és a Pécsi Székesegyházban hallhatják az érdeklődők.

Forrás: siofok.hu

 

Hallgasd online!

Hallgatás alapértelmezett lejátszóval ITT!

Bannerek